Ja sa priznám nikdy som ju nepila, nebola ešte možnosť. Ale neďaleko vznikol stánok so slovenskými sýrami a láka ma si kúpiť žinčicu, len by som rada vedela z čoho to je a ako to chuti. Je zdravá? Čo obsahuje?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 5123 dňami |
Sledovať
Nahlásiť
|
žinčica(žintica, žentyca) – prevarená srvátka, vedľajší produkt
pri výrobe ovčieho syra.
Srvátka (tekutina po oddelení syra z mliečnej zrazeniny) sa ohrievala
(odvárala) v kotle nad vatrou. Keď sa začali na povrchu objavovať bubliny
(začala urdiť), kotol sa odstavil z ohňa a širokou varechou (zberačkou) sa
zobrala vrchná hustá vrstva (urda). Preliala sa do inej nádoby, kde sa
miešala a chladila prelievaním (vyťahovala sa). Takto sa získavala jemná
žinčica. Na Spiši a v Šariši sa žinčica neprelievala, preto sa zrážala
na hustú syrovitú hmotu, zmiešanú so srvátkou (tzv. seknutá, zrazená,
zubatá žinčica). Zmiešaním sladkej a staršej sa získala kyslá žinčica.
Zásoba žinčice sa uskladňovala v drevených súdkoch a šafľoch na
chladnom a suchom mieste v kolibe.
Zdroj: www.uluv.sk/product/zincica-1391/
0 Nominácie Nahlásiť |
U otázky neprebehla diskusia.
Nový příspěvekElektrikář | 61 | |
Judith | 45 | |
lienka | 31 | |
divoska | 28 | |
quentos | 21 | |
veronikaiq | 20 | |
jozo | 20 | |
Led | 17 | |
chudst | 16 | |
MonaLis | 15 |
Varenie a recepty |
Reštaurácie |
Nápoje |
Vegetariáni |
Iné druhy jedál a varenia |