Ja to totiž stále neviem rozlíšiť a pri nákupe vína mám z toho „hokej“. Rada sa dozviem ako je to s kvalitatívnym rozdelením vín. Viete to?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pre koho je otázka zaujímavá? Jenifo, Kika před 5114 dňami |
Sledovať
Nahlásiť
|
Delenie druhov vína:
Stolové víno – víno nie je označené názvom odrody ani názvom
vinohradníckej oblasti, vinohradníckeho rajónu alebo vinohradníckej
obce.
Akostné víno – odrodové víno – pri označení vína sa musí uviesť
ročník, odroda a vinohradnícka oblasť alebo vinohradnícky rajón, kde sa
hrozno z ktorého je víno dopestovalo
Značkové víno – vyrobené z hrozna domáceho pôvodu, podľa receptúry
výrobcu, so stálou kvalitou a charakterom. V označení značkového vína sa
musí uvádzať ročník, vinohradnícka oblasť, kde sa hrozno vypestovalo,
v označení sa tiež môže uvádzať aj vinohradnícka obec, alebo
vinohradnícky hon.
Výberové víno s prívlastkom:
Vyrába sa iba z hrozna domáceho pôvodu, v označení tohto vína sa musí
uviesť prívlastok, vinohradnícka oblasť alebo vinohradnícky rajón,
vinohradnícka obec, kde sa výberové víno s prívlastkom vypestovalo.
kabinetné – vyrobené z hrozna s cukornatosťou najmenej najmenej 19 kg
na 100 l muštu
neskorý zber – vyrobené z hrozna plnej zrelosti zbieraného po období
hlavného zberu s cukornatosťou 21 kg na 100 l muštu
výber z hrozna – hrozno má cukornatosť najmenej 22 kg na 100 l muštu
zodpovedajúceho neskorému zberu, ktoré sa získava z vybraného hrozna, kde
sú odstránené nevyzreté a chybné bobuľky
bobuľový výber – vyrobené z výberu prezretého hrozna s cukornatosťou
minimálne 25 kg na 100 l muštu
hrozienkový výber – vyrobené len z prezretých hrozienkovaťelných
bobúľ hrozna (cibéb) s cukornatosťou najmenej 29 kg na 100 l muštu
ľadový zber – hrozno bolo na úkor zvýšenia kvality zberané a
spracované až po klesnutí teplôt pod bod mrazu (až –6°C), cukornatosť
dosahuje najmenej 27 kg na 100 l muštu
Zdroj: www.horesany.host.sk/index.php?st=vino_delenie
0 Nominácie Nahlásiť |
Otázka nemá žiadne ďalšie odpovede.
U otázky neprebehla diskusia.
Nový příspěvekElektrikář | 61 | |
Judith | 45 | |
lienka | 31 | |
divoska | 28 | |
quentos | 21 | |
veronikaiq | 20 | |
jozo | 20 | |
Led | 17 | |
chudst | 16 | |
MonaLis | 15 |
Varenie a recepty |
Reštaurácie |
Nápoje |
Vegetariáni |
Iné druhy jedál a varenia |