Odkiaľ vznikol názov vína šampaňské? Kde ma šampaňské pôvod? Máte radi šampaňské? Aké pijete a ako často? Pijete ho len na zvláštne príležitosti?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pre koho je otázka zaujímavá? anonym před 5144 dňami |
Sledovať
Nahlásiť
|
Je to vínny nápoj s obsahom oxidu uhličitého, ktorý vziká vo víne po
vyvolaní sekundárneho kvasenia. Názov „Champagne“ može ale podľa
štatútu chráneného miesta povodu niesť len takéto víno, z oblasti
Champagne – Ardenne.
Jeho povod siaha (údajne) až do čias starých Rimanov.. K objaveniu jeho
histórie prispel Dom Pérignon, keď sa snažil bublinky, vznikajúce behom
transportu vína odstrániť a zistiť, prečo sami vlastne vzikajú..
Champagnské víno sa preslávilo v stredoveku, za vlády Henricha IV.
Šampanské milujem, nepotrpím si ani na značku, celkom mi stačí, ako
bublinky príjemne „stúpajú“ do hlavy.. :))
Chutné je pri jeho popíjaní jesť jahody..
Pijeme ho tak raz za mesiac, ale len tú „lacnú“ 60-korunovú odnož.. Tie
drahšie kúsky si dopriavame len na Silvestra, Vianoce, či pri iných, ako ste
to sám označil – zvláštnych – príležitostiach.. :)
http://www.champagne.cz/?gclid=CI6huK3_5aQCFaP92AodgzF90w
Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ampa%C5%88sk%C3%A9_v%C3%ADno
3Kto dal odpovedi palec? Elektrikář, anonym, KORVO
před 5144 dňami
|
0 Nominácie Nahlásiť |
Tajomstvo jeho výroby vraj v roku 1676 objavil vo francúzskej oblasti
Champagne benediktínsky mních Dom Pérignon.
Nie je šampus ako šampus! Ako šampanské sa môžu označovať iba šumivé
vína z francúzskej oblasti Champagne. Ostatné vína, hoci vyrobené tou
istou metódou, sa podľa medzinárodnej dohody označujú ako sekt. U nás sa
im zvykne hovoriť aj šumivé vína. Šumivé vína – sekty, sa vyrábajú
z kvalitných zmesí vín. Po vykvasení sa do vína pridá ďalší cukor a
kvasinky, čo vyvolá druhotné kvasenie. Sekt kvasí a zrie minimálne šesť
mesiacov, pričom vzniká oxid uhličitý CO2, ktorý prirodzene nadviaže na
víno. Pritom niektoré druhy najkvalitnejších sektov zrejú priamo vo
fľašiach až 12 mesiacov a po celý čas sa fľaše ručne otáčajú. A ako
je to so sýteným vínom? Väčšinou je to menej kvalitné víno, do ktorého
sa umelo pridá CO2.
Zdroj: www.adam.cas.sk/clanky/2615/ako-si-vychutnat-sampussss.html
0
před 5143 dňami
|
0 Nominácie Nahlásiť |
U otázky neprebehla diskusia.
Nový příspěvekElektrikář | 61 | |
Judith | 45 | |
lienka | 31 | |
divoska | 28 | |
quentos | 21 | |
veronikaiq | 20 | |
jozo | 20 | |
Led | 17 | |
chudst | 16 | |
MonaLis | 15 |
Varenie a recepty |
Reštaurácie |
Nápoje |
Vegetariáni |
Iné druhy jedál a varenia |