Avatar užívateľa
anonym

Prečo mlieko pri varení uteká?

Mojej mame sa to stáva často, že dá prevariť mlieko, odíde robiť inú robotu a je to tu: mlieko skipí a je z toho taký smrad. Ako to že mlieko tak rychle skipí?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pre koho je otázka zaujímavá? anonym před 5197 dňami Sledovať Nahlásiť



Najlepšia odpoveď
Avatar užívateľa
anonym

Přidejte trochu soli a hlídejte.LVICE

Zdroj: DOMÁCÍ RADY

0 Nominácie Nahlásiť

Další odpovědi
Avatar užívateľa
lienka

Keď varíme vodu, niečo také sa nám stať nemôže. Ale mlieko obsahuje okrem vody i iné zložky, napríklad kvapky tuku a bielkviny. Keď sa mlieko ohreje, kvapky tuku sa vzájomne prepojujú do väčších kvapiek stúpajú na povrch ako vrtsva smotany. Nad ňou sa vytvorí tenký povlak z mliečnej bielkoviny. Pod týmito vrstvami sa pri ďalšom zahrievaní hromadí vodná pára. Pretože nemôže jednoducho vybublať na povrch, začne sa sústreďovať pod hladinou. Vznikne akási zápcha. Nakoniec je tlak zo spodu tak silný, že pára začne horné vrstvy zdvýhať. Tieto potom pretečú cez okraj hrnca na vriacu platňu sporáku. Na platni sa spáli tuk a bielkoviny obsiahnuté v mlieku, čo potom veľmi nepríjemne zapácha.

0 Nominácie Nahlásiť


Diskusia k otázke

U otázky neprebehla diskusia.

Nový příspěvek
Zaujímavé otázky v kategórii Jedlo a varenie