Mojej mame sa to stáva často, že dá prevariť mlieko, odíde robiť inú robotu a je to tu: mlieko skipí a je z toho taký smrad. Ako to že mlieko tak rychle skipí?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pre koho je otázka zaujímavá? anonym před 5197 dňami |
Sledovať
Nahlásiť
|
Keď varíme vodu, niečo také sa nám stať nemôže. Ale mlieko obsahuje okrem vody i iné zložky, napríklad kvapky tuku a bielkviny. Keď sa mlieko ohreje, kvapky tuku sa vzájomne prepojujú do väčších kvapiek stúpajú na povrch ako vrtsva smotany. Nad ňou sa vytvorí tenký povlak z mliečnej bielkoviny. Pod týmito vrstvami sa pri ďalšom zahrievaní hromadí vodná pára. Pretože nemôže jednoducho vybublať na povrch, začne sa sústreďovať pod hladinou. Vznikne akási zápcha. Nakoniec je tlak zo spodu tak silný, že pára začne horné vrstvy zdvýhať. Tieto potom pretečú cez okraj hrnca na vriacu platňu sporáku. Na platni sa spáli tuk a bielkoviny obsiahnuté v mlieku, čo potom veľmi nepríjemne zapácha.
2Kto dal odpovedi palec? anonym, anonym
před 5197 dňami
|
0 Nominácie Nahlásiť |
U otázky neprebehla diskusia.
Nový příspěvekElektrikář | 61 | |
Judith | 45 | |
lienka | 31 | |
divoska | 28 | |
quentos | 21 | |
veronikaiq | 20 | |
jozo | 20 | |
Led | 17 | |
chudst | 16 | |
MonaLis | 15 |
Varenie a recepty |
Reštaurácie |
Nápoje |
Vegetariáni |
Iné druhy jedál a varenia |