Avatar užívateľa
anonym

Čo sú umelé sladidlá?

Spolužiačka stále hovorí o umelých sladidlách, aké su dobré, ako jej nahradzajú cukor a ako jej pomáhajú si udržať váhu. Mala som za to, že umelé sladidlá su určené hlavne pre ľudí s ochorením zvaným cukrovka – teda pre diabetikov. Aké existujú umelé sladidlá?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5243 dňami Sledovať Nahlásiť



Najlepšia odpoveď
Avatar užívateľa
veronikaiq

Úlohou umelých sladidiel je nahrádzať chuť bežného cukru (sacharózy), nemajú žiadnu biologickú hodnotu.
Podľa chemického zloženia sú umelé sladidlá:

  1. cukry – napr. fruktóza
  2. cukrové alkoholy – napr. sorbit, xylit, manit, maltit

Rozdeľujú sa ale aj podľa obsahu energie, vyjadrenú napríklad kalóriami (alebo aj joulami) na:

  1. neenergetické, alebo aj nekalorické (aspartam, acesulfam K, sacharin,..)
  2. energetické, alebo aj kalorické (fruktóza a sorbit)

Energetické obsahujú porovnateľné množstvo energie ako bežný cukor, takže ich energetická hodnota nie je zanedbateľná a môžu vyvolávať nadváhu.
Jednotlivé používané umelé sladidlá sa líšia aj chuťou, sladivosťou, fyzikálnymi vlastnosťami.
Používajú sa do diabetických a nízko-energetických výrobkov.
Na Slovensku sa najčastejšie používajú acesulfám, aspartam, cyklamát a sacharín – v nápojoch, cukrovinkách, potravinách pre diabetikov, kompótoch, sterilizovanej zelenine, žuvačkách apod.
Prítomnosť umelého sladidla alebo sladidiel v potravinách musí byť vždy uvedený na obale výrobku slovne a/alebo označením.
Umelé sladidlá nie sú ale všeliek. Pri redukčných režimoch utvrdzujú stálu chuť na sladké a narušujú cieľ redukcie hmotnosti.
Nie sú vhodné pre deti a tehotné ženy.
Namiesto umelých sladidiel sa ako náhrada repného cukru používajú trstinový cukor, trstinová melasa, javorový cukor. Sú to prírodné látky s prirodzene sladkou chuťou, s prímesou vitamínov, cenných minerálnych látok a stopových prvkov.

0 Nominácie Nahlásiť

Otázka nemá žiadne ďalšie odpovede.



Diskusia k otázke

U otázky neprebehla diskusia.

Nový příspěvek
Zaujímavé otázky v kategórii Jedlo a varenie