Viem, že o ňom veľa doktorov ale i ľudí hovorí ako, že je to niečo zle v potravine. Ako nám môže škodiť? A prečo sa vlastne dáva do potravín? Ako vznikol glutaman sodný? Prečo sa tu naraz objavil a my si naň musíme dávať pozor?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pre koho je otázka zaujímavá? Elektrikář před 5158 dňami |
Sledovať
Nahlásiť
|
Glutaman sodný je sodná soľ kyseliny glutámovej. Glutamát je prirodzene sa vyskytujúca aminokyselina, ktorá sa nachádza takmer vo všetkých potravinách, najmä však v tých, ktoré sú bohaté na bielkoviny, napríklad mliečne výrobky, mäso, ryby a mnohé druhy zeleniny. V potravinách, ktoré zvykneme používať na dochucovanie, napríklad huby či rajčiaky, je veľa prirodzene sa vyskytujúceho glutamátu. Ľudský organizmus tiež produkuje glutamát a ten má pre normálne fungovanie organizmu významnú úlohu. Glutaman sodný, pridávaný do potravín, má ochucovacie vlastnosti, podobne ako ten, ktorý sa v potravinách vyskytuje prirodzene. Pôsobí na zvýraznenie arómy a dodáva piatu chuť, ktorá sa nazýva „umami“, ktorá sa dá najlepšie opísať ako pikantná, podobná vývaru či mäsu. Kedysi sa glutaman sodný extrahoval z potravín bohatých na bielkoviny, napríklad z morských rias. Dnes sa už táto časovo náročná technológia nepoužíva a glutaman sodný sa vyrába priemyselnou fermentáciou.
Zdroj: www.eufic.org/article/sk/5/24/artid/glutamane-sodnom/
2Kto dal odpovedi palec? Elektrikář, skorcovaz
před 5157 dňami
|
0 Nominácie Nahlásiť |
Je to přísada do jídla z masovou chutí. Prodávvá se pod názvem Gutasol od 50 let jako polévkové koření.Je v čínských polévkách a používá se v čínské kuchyni na dochucení zeleniny.Není vhodný do dětských jídel.
0 Nominácie Nahlásiť |
U otázky neprebehla diskusia.
Nový příspěvekElektrikář | 61 | |
Judith | 45 | |
lienka | 31 | |
divoska | 28 | |
quentos | 21 | |
veronikaiq | 20 | |
jozo | 20 | |
Led | 17 | |
chudst | 16 | |
MonaLis | 15 |
Varenie a recepty |
Reštaurácie |
Nápoje |
Vegetariáni |
Iné druhy jedál a varenia |