Zaujalo ma, ako si nejaký talian v televízii vychvaľoval sýr ricottu. Čo je to za sýr? Mali ste ho niekto? Ako chutná? Čomu sa podobá? Je fakt tak dobrý?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 5125 dňami |
Sledovať
Nahlásiť
|
Ricotta sa väčšmi podobá na náš krémový tvaroh, ale je jemnejšia a
menej kyslá. Ricotta vznikla z odpadového materiálu – zo sladkej
plnotučnej srvátky, ktorá zostane po výrobe syra. Aj preto sa ricotta
nazýva srvátkový syr, ale podľa niektorých kulinárskych majstrov to
vlastne ani nie je syr, ale mliečny výrobok.
Pravá ricotta obsahuje iba ľahko stráviteľné mliečne bielkoviny, preto je
vhodná aj pre malé deti, seniorov a diabetikov. Má vysokú nutričnú
hodnotu, ale nízky obsah tuku – do 10 percent, aj nízku energetickú
hodnotu – okolo 500 kJ/
100 g. Medzi najcennejšie zložky patrí vápnik, fosfor a vitamíny A a B2.
Z ricotty sa neuvoľňuje srvátka ani sa skladovaním nemení jej chuť.
Môžete ju použiť všade tam, kde je potrebný tvaroh, ale vynikajúco chutí
aj samostatne. Ak sa chcete diétne a zdravo stravovať, pokojne ňou môžete
nahradiť v receptoch predpísané mascarpone a eidam. Vynikajúca je
v nátierkach, na pečených zemiakoch, v cestovinách, ale nesklame vás ani
v múčnikoch, dezertoch, omáčkach či slaných koláčoch. Navyše budete
mať dobrý pocit, že ste zjedli podstatne menej joulov.
Zdroj: www.pluska.sk/bajecna-zena/clanky/domacnost/syry-na-zaliznutie.html
1Kto dal odpovedi palec? Elektrikář
před 5124 dňami
|
0 Nominácie Nahlásiť |
Otázka nemá žiadne ďalšie odpovede.
U otázky neprebehla diskusia.
Nový příspěvekElektrikář | 61 | |
Judith | 45 | |
lienka | 31 | |
divoska | 28 | |
quentos | 21 | |
veronikaiq | 20 | |
jozo | 20 | |
Led | 17 | |
chudst | 16 | |
MonaLis | 15 |
Varenie a recepty |
Reštaurácie |
Nápoje |
Vegetariáni |
Iné druhy jedál a varenia |