Avatar užívateľa
anonym

Aké je to jedlo ratatouille?

Dávajú teraz reklamu na rozprávku Ratatouille, nikdy som tu rozprávku nevidela, ale viem že je to o nejako myšiakovy a jedle ratatouille, ktoré naozaj existuje. O aké jedlo sa jedná?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5112 dňami Sledovať Nahlásiť



Najlepšia odpoveď
Avatar užívateľa
anonym

Ratatouille (vyslovováno [ratatuj]) je tradiční francouzský zeleninový pokrm, připravovaný zejména v okolí města Nice. Jméno pochází z okcitánského slova …
cs.wikipedia.or­g/wiki/Ratatou­ille – Archiv – Podobné

0 Nominácie Nahlásiť

Další odpovědi
Avatar užívateľa
ciernak

Ratatouille je známym receptom francúzskej kuchyne a ideálne jedlo počas horúcich letných dní.
1 väčší baklažán (cca 50 deka), 2 stredné veľké cukety (aby spolu mali o niečo menej ako baklažán), 2 paradajky, 1 veľká cibuľa rozkrájaná na čo najmenšie kúsky, 2 strúčiky cesnaku (ale podľa chuti môžete aj viac), 10 deka parmezánu, 2 lyžice červeného vínneho octu, 0,6 l ľahkého bieleho vína (napr. Sauvignon Blanc, určite nie Chardonnay), 1,5 dl olivového oleja, 1 kávová lyžica cukru, 1 kávová lyžica soli, mleté čierne korenie podľa chuti, nie však veľa.
Umyjeme baklažán, rozkrájame na 1 cm hrubé kúsky, osolíme a odložíme. Podobne cukety rozkrájame na polcentimetrové kúsky, osolíme odložíme (stratia tým horkastú príchuť). Po 30 minútach omyjeme aj baklažán aj cukety, a poutierame aby boli suché.
Na olivovom oleji opražíme dozlatista na jemno nakrájanú cibuľu. Pridáme rozdrvený cesnak a po minúte aj baklažán a cukety. Necháme v oleji, kým získajú zlatistú farbu. Pridáme soľ, cukor, čierne korenie a vínny ocot. Premiešame a pridáme aj paradajky a biele víno. Zakryjeme a necháme variť asi 30 minút.
Po 30 minútach preložíme na tanier – môžeme postaviť malú vežičku (viď fotku) – a posypeme parmezánom.
Ideálne jedlo pre tých, ktorí majú radi ľahšie jedlá zo zeleniny a občas aj pre ostatných vo veľkých horúčavách. Na môj vkus je tam príliš veľa zeleniny, avšak považujem to za ideálnu prílohu k ťažším jedlám z bravčového alebo hovädzieho mäsa.

Zdroj: www.vinovino.sk/vi­no-a-viac/vino-a-gastronomia/slavne-recepty-ratatouille/

0 Nominácie Nahlásiť


Diskusia k otázke

U otázky neprebehla diskusia.

Nový příspěvek
Zaujímavé otázky v kategórii Jedlo a varenie