Odpoveď bola označená ako užitočná
Domnívám se, že se pokrmy liší oblastně stejně jako u nás. Liší se pokrmy slovácké, valašské, podkrkonošské atd.
„Tradičná slovenská kuchyňa je založená hlavne na bravčovom mäse, hydine, múke, zemiakoch, kapuste a mliečnych výrobkoch. Najbližšie má k maďarskej, českej a rakúskej kuchyni. Na východe krajiny sú badateľné ukrajinské a poľské vplyvy. V porovnaní s inými krajinami na Slovensku oveľa ľahšie zoženiete špeciality z diviny, čo je dané prírodnými podmienkami lesnatej krajiny a masovým rozšírením poľovníctva ako záujmovej činnosti obyvateľov.“
1. Co uvádějí české zdroje
Některé pokrmy v odkazu – předkrmy, dezerty a sýrys, polévky,
hlavní jídla, nápoje.
https://www.albert.cz/slovenska-kuchyne
–
"Slovenská kuchyně: bramborová jitrnice, halušky, pagáče,
živáňská…
Historie to zařídila tak, že " typická slovenská jídla pocházejí
z období, kdy Slovensko bylo většinou chudým krajem a hlavními pilíři
tamní kuchyně byly brambory a zelí. atd."
http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/maso-a-prilohy/slovenska-kuchyne-bramborova-jitrnice-halusky-pagace-zivanska/
2. Slovenské zdroje
„Podľa výskumov posledných rokov sa slovenským „národným“ jedlom, obľúbeným najmä medzi mládežou, stal vyprážaný syr, v menšej miere pizza, suši a špeciality z „mekáča“. Bryndza je vlastne syr. Takže sme od halušiek so syrom plynule prešli k vyprážanému syru.“
50 vynikajúcich slovenských jedál
https://varecha.pravda.sk/recepty/tag/50-vynikajucich-slovenskych-jedal/
2 NominácieKto dal odpovedi nomináciu?Dr.Axl, Odpovede.sk Nahlásiť |
Ešte:
http://slovenskepovestikdebolotambolo.webnode.sk/typicke-jedla-pre-slovensko/
0 Nominácie Nahlásiť |
Este urcite dost vyuzivanou surovinou v klasickej slovenskej kuchyni su zemiaky. Volakedy davno ich pestoval kazdy sedliak a popri tom si aj nejake to prasa vychoval. Takze slanina, klobasa su tiez typicke pre Slovensko. Skvely recept na tieto suroviny: http://www.dobruchut.mwb.sk/?sedliacke-zemiaky,82 . A urcite este kysla kapusta nemohla chybat v slovenskej kuchyni.
0
před 2613 dňami
|
0 Nominácie Nahlásiť |
Ešte by som spomenula slivkové gule, zemiakové placky a lokše :)
0
před 2241 dňami
|
0 Nominácie Nahlásiť |
Mastný chlieb s cibuľou a samozrejme slanina s chlebom.
0
před 2217 dňami
|
0 Nominácie Nahlásiť |
No tak este urcite kapustnicu, parene buchty a uz neviem
0
před 1481 dňami
|
0 Nominácie Nahlásiť |
nnnnnnnnnnnnnnnnniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiic vi pionýři!!!!! jsem z česka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
0
před 1366 dňami
|
0 Nominácie Nahlásiť |
Za mňa jednoznačne prívarky. To je tak špecifické jedlo, pre ktoré som ešte nenašla výraz v žiadnom inom jazyku. A ani nic podobné nikde nevarievaju. Ano, máme halušky, pirohy, baby, buchty, ale to sa v nejakej obmene robí aj inde. No privarok je naozaj len a len náš !!!
Podla mna je toto dobre Sedliacka strasanka, tradičné kapustové zemiaky
http://recepty.pozri.sk/recept-sedliacka-strasanka-tradicne-kapustove-zemiaky-634
Elektrikář | 61 | |
Judith | 45 | |
lienka | 31 | |
divoska | 28 | |
quentos | 21 | |
veronikaiq | 20 | |
jozo | 20 | |
Led | 17 | |
chudst | 16 | |
MonaLis | 15 |
Varenie a recepty |
Reštaurácie |
Nápoje |
Vegetariáni |
Iné druhy jedál a varenia |