I keď väčšina ľudí si myslí, že čokoláda pochádza zo
Švajčiarska, neni tomu úplne tak. O existecii čokolády sa dozvedeli až
v r. 1697, keď do Švajčiarska priviezol čokoládu starosta Curychu Heinrich
Escher. Touto dobou už čokoládou boli zaplavované bohatšie vrstvy rôznych
európskych štátov. I keď prvé továrne na čokoládu vo Švajčiarsku
vyrabali túto pochutinu až v 19. storočí, dostala sa táto krajina
čoskoro do popredia vo výrove čokolády, pretože táto zem má kvalitné
mlieko, lebo ich kravy sa pasú na krásnych čistých pasienkoch. Čokoláda sa
odjakživa vyrába z kakaovníkov, ktoré rástli v tropických dažďových
pralesoch a pri povodí Amazonky a Orinoka. Takže za pôvodných pestovateľov
kakaovníku sú považovaní Olmékovia, Máyovia a Aztékovia. Olmekovia
pestovali túto vzácnu rastlinu na pobreží Mexika, Máyovia v oblasti
strednej Ameriky. Máyovia a Aztékovia brali kakaovník za afrodiziakum. Prvá
chuť čokolády bola veľmi horká, preto sa kakaové boby fermentovaly,
pražily a drtily a nakoniec sa zahusťovali kukuričnou múčkou a pridávalo
sa rôzne korenie ako vanilka a chilli. Túto pochutinu nazývali chocolatla a
pila ju len vládnuca vrstva. Do Európy priviezol kakaové boby a nápoj
chocolatl španielsky dobyvateľ Hermando Cortés v polovici 16. storočia,
keď si podrobil Mexiko.
Prvý Čokoládový nápoj bol horúci a preto sa časom začali vymýšľať
nové postupy na výrobu a začal sa do čokolády pridávať cukor.
Prvá tuhá čokoláda vznikla v r. 1847 zmiešaním kakaového másla,
kakaového prášku a pridaním cukru.
Prvá mliečna čokoláda vznikla v r. 1875 pridaním konedenzovaného
mlieka.
1Kto dal odpovedi palec? Elektrikář
před 5247 dňami
|
0 Nominácie Nahlásiť |
Otázka nemá žiadne ďalšie odpovede.
U otázky neprebehla diskusia.
Nový příspěvekElektrikář | 61 | |
Judith | 45 | |
lienka | 31 | |
divoska | 28 | |
quentos | 21 | |
veronikaiq | 20 | |
jozo | 20 | |
Led | 17 | |
chudst | 16 | |
MonaLis | 15 |
Varenie a recepty |
Reštaurácie |
Nápoje |
Vegetariáni |
Iné druhy jedál a varenia |