Počula som, že táto rastlina je veľmi užitočná – čo sa týka zdravia. Je to pravda? A ak ano, tak na čo sa používa ako liečivo? A kde sa ešte používa? Čo je to za rastlinu?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 5243 dňami |
Sledovať
Nahlásiť
|
Šalvia lekárska patrí do rodu hluchavkovité rastliny. Má dobré účinky
pri zápaloch hrdla a ďásien.
Šalvia lekárska je 20 až 70 cm vysoký, krátko rozkonárený, trváci,
silno aromatický poloker s plstnatými šedo zelenými listami. Kvitne
v júni až júli prevažne fialovými, ale aj bielymi a ružovkastými
kvetmi.
Šalvia má silný proti bakteriálny účinok, osvedčený pri všetkých
chorobách ústnej dutiny a hrdla, výborne sa uplatňuje pri zápale ďasien a
paradentóze. Silica má dezinfekčné, utišujúce účinky pre ktoré sa
pridáva do zubných pást a ústnych vôd. Pravidelným potieraním si zubov
listami šalvie docielime vybielenie zubov. Čaj zo šalvie odstraňuje nočné
potenie a pomáha pri pracovnej preťaženosti a nervozite. V ľudovom
liečiteľstve sa využíva pri ťažkostiach v klimaktériu (potenie, návaly
horúčav, migréna), pri silnej menštruácii na podporenie pružnosti
maternice. Pri užívaní vo vyšších dávkach vyvoláva kŕče podobné
epileptickým.
Má svoje využitie i v kuchyni: má ostrú, korenistú až štipľavú vôňu
a chuť. Používame hlavne mladé koncové výhonky rastlín. Čerstvými, ale
i sušenými lístkami koreníme jahňacinu, baraninu, teľacinu, hydinu
i ryby. Dochucujeme ňou maslo, syr, nátierky, cibuľovú polievku, dusené
rajčiaky, pečienku, rôzne plnky alebo i pečené zemiaky. S rozmarínom
dodáva zaujímavú chuť mäkkým syrom a maslu. V kuchyni južnej Európy je
šalvia najpoužívanejšou koreninou a zložkou väčšiny
koreninových zmesí.
Zdroj: www.bylinky.sk
0
před 5243 dňami
|
0 Nominácie Nahlásiť |
U otázky neprebehla diskusia.
Nový příspěvek