Názov Badyán je pravdepodobne arabského pôvodu. Strom, na ktorom toto
korenie rastie má pomenovanie badyánik pravý. Badyánik je stále zelený
strom pôvodom z južnej Číny, kde sa najviac pestuje. Taktiež sa pestuje
v Japonsku, na Filipínach a v malom množstve aj v iných tropických
pásmach. Do Európy sa badyán dostal až na začiatku 18. storočia. Oveľa
skôr bol známy v Rusku a do západnej Európy ho údajne priviezol
z Filipín Sir Thomas Cavendish v roku 1588. V Číne bolo toto korenie
pestované a používané ako liečivo už pred 3000 rokmi.
Badyán svojím vzhľadom pripomína hnedasté hviezdičky. Preto sa mu
v starých kuchárskych knihách hovorí tiež hviezdičkové korenie,
hviezdicový aníz, alebo Čínsky aníz.
Silice z badyánu sa používajú vo voňavkárskom priemysle, pri výrobe
alkoholu a liečiv. Badyán upokojuje nervy, zaháňa stres, éterické oleje
pôsobia proti žalúdočným a črevným kŕčom, čím uľahčujú trávenie.
Badyán je tiež súčasťou mnohých sirupov proti kašľu, pretože pôsobí
proti podráždeniu a má antibakteriálne účinky.
V kuchyni sa badyán používa pri príprave vianočného pečiva, perníkov, slivkového lekváru a ovocných polievok. Príjemnú chuť dodáva tiež zverine, bravčovému mäsu a kačacine, zjemňuje dusené ryby.
Zdroj: www.gastroprincipal.sk
0
před 5218 dňami
|
0 Nominácie Nahlásiť |
U otázky neprebehla diskusia.
Nový příspěvek